fietsbestemming

Op fietsvakantie: hoe kies je de juiste fietsbestemming?

Kies de juiste fietsbestemming

Ga je voor het eerst op fietsvakantie? Dan gaat er een wereld voor je open! Fietsvakanties zijn er in alle soorten en maten – de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar hoe begin je met zoeken? En hoe kies je nu een fietsbestemming die écht bij jou past? Geen zorgen, we’ve got your back. Onderstaande vragen helpen je na te denken over wat je (niet) wil en zullen je zoekgebied steeds verder verkleinen. Zo wordt het vinden van de juiste bestemming een eitje!

1. Auto, trein of vliegtuig?

Hoe wil je op fietsvakantie? Met de auto kan je eigen fiets makkelijk mee, met het vliegtuig kom je verder en de trein is de meest duurzaame (en avontuurlijkste) optie. Goed om over na te denken; ieder vervoersmiddel heeft voor- en nadelen. Bij Viva Velo stimuleren we duurzaam reizen en bieden we steeds meer bestemmingen aan die ook per trein bereikbaar zijn. En wist je dat wij de CO2-uitstoot van iedere auto- en vliegreis compenseren met een bijdrage aan Trees for All?

fietsbestemming

2. Kort of lang?

Hoeveel dagen wil je, zonder de reisdagen, daadwerkelijk gaan fietsen? Ga jij een kort en intensief weekend de strijd aan met pittige kuitenbijters of ga je liever twee weken relaxed genieten van de mooiste routes? Bij Viva Velo vind je fietsvakanties van 3 dagen tot 14 dagen (en alles daar tussenin). Veel reizen zijn daarnaast ook op maat te maken en uit te breiden of in te korten.

3. Met of zonder bagagevervoer?

Stiekem zijn het nog best veel spullen die je mee moet nemen tijdens een fietsvakantie. Weet je niet goed hoe (en of) je al je spullen mee gaat krijgen op je fiets? Geen zorgen! Bij Viva Velo zijn de meeste reizen ook inclusief bagagevervoer te boeken. Dan worden je spullen iedere dag, met een speciaal transport, veilig naar je volgende bestemming gebracht.

4. Eigen fietsen of huurfietsen?

Neem je je eigen fietsen mee, dan zijn de mogelijkheden soms iets meer beperkt. Je hebt immers meer bagage, bent minder flexibel en kunt ook niet altijd zomaar met het vliegtuig. Bij Viva Velo zijn daarom op alle fietsbestemmingen fietsen te huren. Wij werken alleen samen met betrouwbare partijen waardoor je zeker bent van een uitstekende racefiets, e-bike, hybride- of trekkingfiets. Overigens kun je, mocht je dat toch graag willen, bij al onze reizen ook gewoon je eigen fiets meenemen.

fietsbestemming

5. Natuur of cultuur?

Wil je op fietsvakantie voornamelijk genieten van afwisselende landschappen en schitterende tochten dwars door de natuur? Of wil je juist cultuur snuiven in bruisende steden, historische dorpjes en inspirerende musea bezoeken? Goed om vooraf over na te denken. Kun je niet kiezen en zou je het allebei graag willen? Tijdens onze fietsvakanties in Zuid-Italië, Zweedse meren en kastelen en Kopenhagen ga je voor een ideale combinatie van natuur én cultuur!

6. Recreatieve fietser of wielerfanaat?

Niet alleen de fietsbestemming moet goed bij je passen, ook het niveau van de fietsvakantie is van belang. Voor een wielergek die hunkert naar pittige beklimmingen zal de ideale fietsvakantie er anders uitzien dan voor de gemiddelde recreatieve fietser bijvoorbeeld. Check dus voor het kiezen van een fietsbestemming altijd het niveau van een reis en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het niveau zegt veel over de lengte, hoogtemeters, stijgingspercentages en eventuele technische aspecten.

7. Warm of koud?

Kunnen de temperaturen jou niet hoog genoeg zijn? Dan kun je het beste een fietsvakantie zoeken in Zuid-Europa, zoals Griekenland of Italië. Deze fietsbestemmingen zijn, vanwege de hogere temperaturen, ook erg geschikt voor het voor- of najaar. In landen die wat noordelijker liggen, zoals Denemarken en Zweden, zijn de temperaturen in de zomers vaak vergelijkbaar met Nederland.

We hopen dat deze vragen je wat meer inzicht hebben gegeven in alle mogelijkheden en je hebben geholpen bij het zoeken naar jouw ideale fietsbestemming.

Lees ook andere blogs