fietsniveaus

Hoe fit moet je zijn voor een fietsvakantie? Alle fietsniveaus op een rijtje

Alle fietsniveau’s op een rijtje

Ga je op fietsvakantie, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Dat begint al vóór het boeken van je reis, want welk niveau fietsvakantie past het best bij jouw wensen? Bij Viva Velo hanteren we vijf fietsniveaus die de zwaarte van een fietsvakantie aangeven. Welk niveau waarvoor staat, check je hieronder.

Niveau 1 fietsniveau

Gemiddelde dagafstand: 25 – 55 km
Aantal hoogtemeters per dag: tot 150 m
Trekking/hybride & e-bike

Alle routes binnen niveau 1 zijn maximaal 55 km per dag (maar vaak korter). Er wordt over overwegend vlak, en soms licht glooiend, terrein gefietst. Niveau 1 is ons lichtste niveau en is geschikt voor iedereen met een lage tot gemiddelde conditie. Een voorbeeld van dit fietsniveau is de fietsvakantie Funen.

Niveau 2

Gemiddelde dagafstand: 50 – 75 km
Aantal hoogtemeters per dag: tot 500 m
Trekking/hybride & e-bike

Alle routes binnen niveau 2 zijn maximaal 75 km per dag. Er wordt over vlak en licht glooiend terrein gefietst. Niveau 2 is geschikt voor iedereen met een gemiddelde conditie. Een voorbeeld is de fietsvakantie van Matera naar Lecce.

fietsniveaus

Niveau 3

Gemiddelde dagafstand: 50 – 75 km
Aantal hoogtemeters per dag: tot 1500 m
Trekking/hybride, e-bike & wielrenners

Alle routes binnen niveau 3 zijn maximaal 75 km per dag. Er wordt over vlak en licht heuvelachtig terrein gefietst. Het verschil met niveau 2 is dat onze fietsvakanties binnen niveau 3 over het algemeen iets langer duren en dus ook een grotere totale afstand kennen. Daarnaast heeft niveau 3 meer hoogtemeters. Niveau 3 is geschikt voor iedereen met een gemiddelde tot goede conditie. Een voorbeeld van dit fietsniveau is de fietsvakantie Malmö – Göteborg.

Niveau 4

Gemiddelde dagafstand: 70 – 100 km
Aantal hoogtemeters per dag: tot 2500 m
Wielrenners

De routes binnen niveau 4 zijn maximaal 100 km per dag en gaan door middel- of hooggebergte. Er wordt veel geklommen; de hoogtemeters per dag kunnen oplopen tot 2500 m. Het verschil met niveau 5 is dat niveau 4 iets minder lange dagafstanden kent en geen fietsdagen met meer dan 2500 hoogtemeters kent. Niveau 4 is geschikt voor getrainde wielrenners die ervaring hebben met fietsen in de bergen. Een voorbeeld is de Fjord Tour in Noorwegen.

fietsniveaus

Niveau 5

Gemiddelde dagafstand: 75 – 150 km
Aantal hoogtemeters: tot 3500 m
Wielrenners

De routes binnen niveau 5 zijn maximaal 150 km per dag en gaan veelal door het hooggebergte. Er wordt veel geklommen, waarbij de hoogtemeters per dag kunnen oplopen tot 3500 m. Niveau 5 is ons zwaarste niveau en geschikt voor goed getrainde wielrenners die ervaring hebben met fietsen in de bergen. Een voorbeeld van dit fietsniveau is La Route des Grandes Alpes.

Lees ook andere blogs

Share:

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte en ontvang reisinspiratie in je mailbox!
We beschermen je privacy.