fietsvakantie zweden viva velo

Fietsvakantie Zweden: alles wat je moet weten voor een onvergetelijke reis

Fietsvakantie Zweden

Overweeg je een fietsvakantie in Zweden? Goede keuze! Ongerepte natuur, rust en ruimte, zuivere lucht, maar óók cultuur en avontuur; Zweden heeft het allemaal. En het échte Zweden ontdek je bij uitstek op de fiets. Maar welke mogelijkheden zijn er en waar moet je aan denken bij het voorbereiden van je fietsvakantie? Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje!

Wat is de beste reisperiode voor een fietsvakantie in Zweden?

Zweden kent koude winters. Hoe noordelijker, des te kouder de winters over het algemeen zijn. Daar duurt het ook langer voor alle sneeuw weg is en alles weer opwarmt. Maar vergeet niet dat het ook in het zuiden koud kan zijn in de winter!

Ga je in Zuid- of Midden-Zweden fietsen, dan is mei t/m september over het algemeen de beste reisperiode. De gemiddelde temperaturen zijn dan 15-20 graden. Ga je fietsen in het noorden van Zweden, bijvoorbeeld rondom Umeå, dan kun je grofweg juni t/m augustus en begin september aanhouden. De temperaturen zijn dan 12-19 graden.

fietsvakantie zweden viva velo

Hoe reis je van Nederland naar Zweden?

Per trein

De trein is een leuke, comfortabele en duurzame manier om van Nederland naar Zweden te reizen. Vooral als je naar Zuid-Zweden gaat is de reistijd goed te overzien. Van Utrecht naar Malmö reis je bijvoorbeeld in nog geen 12 uur tijd (vanaf € 110 / enkele reis). Je reist dan via Hamburg en Kopenhagen naar Malmö. Heb je een ander einddoel in Zweden? Vanaf Malmö reis je in ongeveer 6 uur naar Stockholm (vanaf € 20 / enkele reis) of in 3 uur naar Göteborg (vanaf € 25 / enkele reis).

Per auto

Er zijn verschillende manieren waarop je per auto naar Zweden kunt. Zo kun je bijvoorbeeld via de veerverbinding Puttgarden-Rödby (Duitsland) naar Kopenhagen (Denemarken), en dan via de Öresundsbrug naar Malmö. Het is echter ook mogelijk om de veerpont van Rostock (Duitsland) naar Trelleborg te nemen, of van Kiel (Duitsland) naar Göteborg. Meer informatie over de mogelijke autoroutes naar Zweden vind je hier.

Per vliegtuig

Uiteraard kun je ook per vliegtuig naar Zweden. Vlieg bijvoorbeeld met SAS, Transavia of KLM naar Göteborg, Stockholm, Linköping of Kopenhagen. Vanaf Kopenhagen Airport ben je per trein binnen 22 minuten in Malmö.

Wat zijn de mooiste regio’s voor een fietsvakantie Zweden?

Zuid-Zweden

Het zuiden van Zweden is de perfecte regio voor een fietsvakantie. Hier vind je weinig hoogteverschillen, veel prachtig aangelegde fietspaden, rustige wegen, ongerepte natuur, kilometerslange kuststroken en zandstranden. En de regio kent volop culturele hoogtepunten zoals Aler Stenar (de Zweedse ‘Stonehenge’), Ystad, Malmö, het schiereiland Skanör en de vele pittoreske vissersdorpjes en authentieke boerderijtjes.

Zuid-Zweden kent volop schitterende fietsroutes. Een van de bekendste is de Kattegattleden, een 370 km lange route die in 2018 zelfs werd uitgeroepen tot fietsroute van het jaar. Maar ook de Sydkustleden en Sydostleden zijn absoluut de moeite waard. Meer informatie over deze fietsvakanties vind je bij de mooiste fietsroutes van Zweden.

fietsvakantie zweden kattegattleden

Dalarna

Er wordt vaak gezegd dat Dalarna een miniatuurversie van Zweden is. Je vindt hier vrijwel alles waar Zweden bekend om staat! Zweedse cultuur, mooie steden, veel bossen, houten huizen, elanden, de bekende Dalapaardjes en veel meren. Het bekendste meer is het Siljanmeer; het grootste meer van Dalarna. Heb je eenmaal rond het Siljanmeer gefietst, dan kent de Zweedse cultuur geen geheimen meer voor je.

Stockholm

De hoofdstad van Zweden ligt aan de oostkust van Zweden en ligt op maar liefst 14 eilanden. Voor een fietsvakantie Zweden leent de stad Stockholm zich alleen al als een prima bestemming. Vrijwel alle mooie bezienswaardigheden in en net buiten de stad zijn per fiets eenvoudig te bereiken. Maar de omliggende regio is ook fantastisch om per fiets te verkennen. Fiets langs de vele meren en kastelen waar deze regio bekend om staat, of verken de Scherenkust van Stockholm per fiets. De Scherenkust, die bestaat uit een archipel van ruim 24.000 eilandjes, is indrukwekkend om per boot en fiets te verkennen!

Waar moet je verder nog rekening mee houden?

Verhard / onverhard

Tijdens een fietsvakantie in Zweden fiets je over het algemeen over goede, verharde wegen. Wil je echter ook de mooiste minder bekende plekjes bereiken, dan fiets je af en toe ook over onverharde wegen. Dit zijn veelal ‘verharde’ grindpaden waar je goed op kunt fietsen. Houd er wel rekening mee dat je voldoende reservemateriaal meeneemt voor als je onverhoopt toch lek rijdt. Bij veel regen bijvoorbeeld kunnen steentjes en scherpe objecten makkelijker aan je banden blijven plakken.

Kleding

Het weer in Zuid-Zweden is van mei t/m september over het algemeen prima geschikt voor een fietsvakantie. Het kan winderig zijn bij de kust en de gemiddelde temperaturen liggen iets lager dan hier in Nederland, maar dit verschilt niet veel. Ga je noordelijker fietsen, dan ligt de temperatuur over het algemeen wat lager en kan het weer minder stabiel zijn. Het is daarom van belang om voldoende geschikte kleding mee te nemen.

Zorg dat je in ieder geval zomerse kleding, warme kleding en regenkleding bij je hebt. Voor een comfortabele rit wil je het niet te warm of juist te koud hebben. Werk daarom zo veel mogelijk met laagjes, dat zit prettig en je kunt eenvoudig iets uittrekken als je het toch te warm hebt. Denk ook aan een waterdicht of waterafstotend regenjack en waterdichte overschoenen. Ook een windjack is aan te bevelen. Zo ben je op alle weersomstandigheden goed voorbereid.

Reservemateriaal

Zorg tenslotte voor voldoende reservemateriaal: een extra binnenband, bandenlichters, een handpompje of CO2-patronen, een multitool en een reparatieset.

sydkustleden-fietsvakantie-zweden

Op eigen gelegenheid of met een touroperator?

Een fietsvakantie Zweden kun je op eigen gelegenheid regelen of je kunt gebruik maken van een touroperator die de reis voor jou (deels) organiseert.

Zelf regelen

Wanneer je op eigen gelegenheid een fietsvakantie in Zweden regelt, heb je alle vrijheid om de dingen te regelen zoals jij dat wilt. Je hebt zelf alles in de hand namelijk. Je kunt zelf accommodaties uitzoeken en hebt alle flexibiliteit met betrekking tot bijvoorbeeld vertrektijden en routes. Je moet je echter wel bedenken dat hier behoorlijk wat tijd in gaat zitten. Zo moet je zelf jouw accommodaties zoeken en boeken, je in de omgeving verdiepen, routes uitwerken en eventueel bagagevervoer regelen. Als je dit leuk vindt is dat prima natuurlijk, maar zorg dat je in dat geval op tijd begint met voorbereiden.

Via een touroperator

Ga je met een touroperator, dan worden al deze zaken je uit handen genomen. Een touroperator beschikt over de kennis én het netwerk om dit tot in de puntjes te verzorgen. Je accommodaties worden geboekt zodat je zeker weet dat er beschikbaarheid is, de routes zijn gemaakt (en getest), je krijgt route-informatie met alle hoogtepunten onderweg en indien gewenst wordt het bagagevervoer van hotel naar hotel verzorgd. Wil je meer flexibiliteit of heb je andere wensen? Veel van onze reizen bieden wij ook op maat aan. Hiervoor kun je contact met ons opnemen.

Lees ook andere blogs

Share:

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte en ontvang reisinspiratie in je mailbox!
We beschermen je privacy.