wielrennen noorwegen

Fietsvakantie Noorwegen; onze tips!

Fietsvakantie Noorwegen

Een fietsvakantie Noorwegen spreekt tot de verbeelding. Fiets over de Atlantische weg (één van de mooiste wegen ter wereld die je, voor je gevoel, dwars door de Atlantische Oceaan laat rijden) langs fjorden, door schitterende natuur, beklim de heroïsche Trollstigen en Dalsnibba, geniet van de mooiste panorama’s en baan je een weg omhoog in een schitterend, surrealistisch decor vol ruige natuur.

Ben je dus op zoek naar een bijzondere, niet-alledaagse bestemming met fantastische mogelijkheden voor wielrenners, trekking/hybride en e-bike? Dan is een fietsvakantie Noorwegen iets voor jou!

Wat is de beste periode?

Noorwegen kent strenge winters, en daardoor ook een kort fietsseizoen. Over het algemeen kun je van juni tot september goed op fietsvakantie in Noorwegen. De gemiddelde temperatuur in de maanden juni, juli en augustus ligt (in de omgeving van Ålesund) rond de 15-16 graden, met een gemiddelde minimumtemperatuur van 8-9 graden. Gemiddeld genomen valt er in deze regio in juni minder neerslag dan in juli t/m september.

Kortom, van half juni tot half september is de beste periode voor een fietsvakantie Noorwegen (in de regio van Ålesund). Ga je in juni is de kans groter dat je minder neerslag hebt én mijd je de toeristische piek van juli en augustus.

In welke regio kan ik het beste fietsen?

Hardangerfjord

Het Hardangerfjord is één van de bekendste en mooiste fjorden van Noorwegen. Het fjord wordt gekenmerkt door de schitterende natuur, kleine Noorse dorpjes en mooie, rustige wegen om te fietsen. Bovendien staat de regio van het Hardangerfjord bekend om haar grote productie van fruit en bessen. Met de Hardangerfjordroute ga je dit fjord, dat vlakbij het bekende Bergen ligt, ontdekken.

Noorse Fjorden – Ålesund

Ålesund ligt aan de westkust van Noorwegen en vormt de ideale uitvalsbasis voor een fietsvakantie Noorwegen. Het vissersstadje is eenvoudig te bereiken (zie verderop in dit artikel) en ligt idyllisch aan de kust. Ålesund heeft diverse kanalen die door het centrum lopen en wordt daarom ook wel ‘het Venetië van Noorwegen’ genoemd. Bovendien geven de houten huizen in het centrum van Ålesund de stad een karakteristieke sfeer.

Vanuit Ålesund kun je het binnenland in, of de fjorden naar het noorden of het zuiden volgen. De hoogtepunten ‘Atlantische weg’ en ‘Trollstigen’ zijn beiden goed te bereiken vanuit Ålesund. Om alles uit je wielerreis te halen, kun je het beste een rondrit maken van enkele dagen vanuit de stad. Op deze manier zie je het meeste, kun je de ‘drukte’ van de stad achter je laten en kun je je helemaal overgeven aan de natuurlijke schoonheid.

Hoe kom ik daar eenvoudig?

Noorse Fjorden

Ga je in de Noorse Fjorden fietsen? Dan vlieg je vanuit Amsterdam snel en eenvoudig met KLM naar Ålesund. De luchthaven van Ålesund ligt op slechts ca. 15 kilometer van het centrum van de stad. Vanuit hier kun je jouw rondrit door de Noorse Fjorden beginnen.

Het is ook mogelijk om met de auto naar Ålesund te gaan. Je rijdt dan naar Hirtshals, gelegen in het noorden van Denemarken, waar je de ferry naar Larvik of Bergen pakt. Vanuit Larvik is het nog ca. 650 kilometer naar Ålesund rijden, vanuit Bergen is dit slechts ca. 420 kilometer.

De hoogtepunten van fietsen in Noorwegen

De Noorse Fjorden biedt wielrenners een indrukwekkende natuur, zeezichten, watervallen en beklimmingen. De hele beleving van wielrennen in Noorwegen is kortom geweldig. Maar het gebied van de Noorse Fjorden biedt ook enkele specifieke hoogtepunten. Wil je wel fietsen in Noorwegen, maar iets minder pittig? Neem dan contact met ons op.

Atlantische weg

De Atlantische weg is één van de mooiste wegen ter wereld. De Atlantische weg, of Atlantic Road, laat je voor je gevoel dwars door de Atlantische oceaan rijden. De weg verbindt het dorp Averøy met het vasteland via een reeks kleine eilandjes die met elkaar verbonden worden door acht bruggen, met een totale lengte van ruim 8 kilometer. Fiets de Atlantische weg, neem de tijd en open al je zintuigen. Het is een ervaring voor het leven.

Trollstigen

De Trollstigen, oftewel de Trollenweg, is een imposante beklimming in Noorwegen. Ga je wielrennen in Noorwegen, is deze beklimming echt een must! De Trollstigen is ruim 9 kilometer lang, waarover je een kleine 800 hoogtemeters overbrugt met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%. Baan je een weg omhoog in een schitterend, surrealistische decor vol watervallen en ruige natuur!

Op eigen gelegenheid of via een touroperator?

Een fietsvakantie kun je op twee manieren regelen: je kunt de reis op eigen gelegenheid regelen, of je kunt gebruik maken van een touroperator die de reis voor jou organiseert. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen.

Wanneer je op eigen gelegenheid een fietsreis organiseert heb je alle vrijheid om de dingen te regelen zoals jij dat wilt. Je kunt zelf een accommodatie uitzoeken (hotels, campings of AirBnB) wat mogelijk goedkoper is. Bovendien heb je alle flexibiliteit met betrekking tot bijvoorbeeld vertrektijden en routes. Je moet je echter wel bedenken dat je zelfvoorzienend moet zijn. Zo moet je zelf de transfers van de luchthaven naar het hotel en de eventuele bagagetransfers (als je van A naar B fietst) regelen, en moet je tijdens de ritten zelf extra kleding, eten en reservemateriaal meenemen.

Ga je met een touroperator, worden deze zaken uit handen genomen. Je hotels worden geboekt, de routes worden gemaakt, de bagagetransfers worden verzorgd en/of een volgwagen kan je extra kleding, eten en reservemateriaal meenemen. Bovendien krijg je routes die de mooiste plekken van het gebied laten zien.

Kortom, als je vanuit een standplaats gaat fietsen, is het makkelijker om alles zelf te regelen. Al heeft een touroperator hier ook meerwaarde door vooral de kennis van het gebied, de routes en de hotels.

Voorbereidingen

Ga je naar de Noorse Fjorden voor een fietsvakantie in Noorwegen, liggen er gevarieerde ritten op je te wachten. Van glooiende landschappen, tot serieuze heuvels en uitdagende beklimmingen. Ook de weersomstandigheden kunnen een uitdaging vormen wanneer je niet de goede kleding hebt. Het is dus belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan.

Het verzet

Zorg ervoor dat je fiets qua versnellingen geschikt is voor het doen van beklimmingen. Goede, sterke klimmers rijden over het algemeen met een standaard van 53-39. Gemiddeld getrainde wielrenners geven vaker de voorkeur aan een semi-compact 52-36 of een compact 50-34. Meestal worden deze allemaal gecombineerd met een cassette 11-28.

Training

Om volop te kunnen genieten van een fietsvakantie in Noorwegen, is het aan te raden om in goede conditie te zijn. Het is niet nodig om er specifieke trainingsschema’s voor te volgen, het is tenslotte geen wedstrijd, maar het is wel goed om je lichaam te laten wennen aan de afstand en de inspanning. Probeer in de weken voor de reis dus de nodige kilometers te fietsen en fiets af en toe de maximum afstanden die je tijdens de fietsreis af gaat leggen. Ga je klimmen? Probeer dan in de aanloop naar de wielerreis een keer wat klimmetjes in of nabij Nederland, zoals de Eifel of de Ardennen. Het is ook mogelijk om in je ‘vaste, vlakke rondje’ enkele kilometers, op groot verzet, vol tegen de wind in te fietsen. Dan train je in ieder geval de weerstand die een beklimming je ook biedt. Zo reis je goed voorbereid af naar de bestemming.

Kleding en overig materiaal

Het weer in Noorwegen laat zich moeilijk voorspellen. De temperatuur ligt over het algemeen wat lager dan op het Europese vasteland, en schitterende zonnige momenten worden in razend tempo afgewisseld met buien. Het is daarom van belang om voldoende, en goede kleding mee op reis te nemen.

Zorg dus voor zowel zomerse kleding met korte broek en korte mouwen, als voor warme kleding en regenkleding. Kom je op hoogte, wordt het kouder waarvoor warme kleding of een windjack erg fijn is. Ga je fietsen in de regen, dan zorgt de warme kleding er bovendien voor dat je niet tot op het bot koud wordt. Zorg wel dat je een waterdicht, of in ieder geval waterafstotend, regenjack meeneemt en waterdichte/waterafstotende overschoenen. De paklijst voor een fietsvakantie kan je hier wellicht bij helpen.

Zorg tenslotte voor voldoende reservemateriaal, zoals je waarschijnlijk ook thuis bij je hebt. Enkele binnenbandjes, bandenlichters, een handpompje of CO2-patronen, een multitool en een reparatieset.

Lees ook andere blogs

Als eerste op de hoogte van onze nieuwe reizen en aanbiedingen?
We beschermen je privacy.