fietsen in denemarken

Fietsen Denemarken: 10 redenen waarom iedere fietser in Denemarken moet zijn geweest

Fietsen Denemarken

Denemarken is een fantastisch land dat voor iedere fietser volop uitdagingen en mogelijkheden biedt. Met meer dan 12.000 km aan fietsroutes dwars door de Deense natuur, over groene eilandjes en langs karakteristieke dorpjes en eeuwenoude hunebedden is fietsen in Denemarken een unieke ervaring. 10 redenen waarom Denemarken ook op jouw fietsvakantie-bucketlist thuishoort!

1. Afwisselend landschap

Ga je fietsen in Denemarken, dan mag je je voorbereiden op tochtjes door prachtige landschappen met een grote variatie aan natuur. Denk aan glooiende heuvels, (schier)eilanden, ruige kliffen, zandstranden, fjorden, bossen en meren. Maar ook aan pittoreske dorpjes temidden van uitgestrekte velden. Het weidse Deense landschap ontdek je bij uitstek op je fiets.

fietsen in denemarken

2. Schitterend fietsen in Denemarken

Denemarken beschikt over meer dan 12.000 km aan fietspaden. Deze leiden je over goede wegen, door glooiende landschappen en dwars door het hart van de Deense cultuur. Fietsen in Denemarken is veilig en leuk voor de recreatieve en sportieve fietser!

3. Land is ingericht op fietsers

Dat Denemarken een echt fietsland is, merk je aan alles. Denk bijvoorbeeld aan een uitstekende infrastructuur, verkeer dat is ingesteld op fietsers en een duidelijke bewegwijzering. De grote wegen zijn goed geasfalteerd en ook de kleinere weggetjes of geasfalteerd of prima begaanbare grindpaden. Wij snappen heel goed dat de Denen zelf zo graag op de fiets springen!

4. Op rij-afstand van Nederland

Denemarken is goed bereikbaar met de auto. Vanaf Utrecht bijvoorbeeld is het via Bremen en Hamburg naar het Deense Padborg nog geen 600 km. Liever niet met de auto, maar wel je eigen fiets(en) meenemen? Dan is de trein ideaal; voordat je het weet sta je met je fiets midden in Kopenhagen of Aarhus. Uiteraard is Denemarken ook goed bereikbaar met het vliegtuig of de snelbus.

fietsen in denemarken

5. Rust en ruimte

Wie rust en ruimte zoekt, gaat dat in Denemarken zeker vinden. Met een oppervlakte van 43.094 km2 is Denemarken iets groter dan Nederland, maar telt het wel fors minder inwoners. Laat de drukte achter je en dompel je onder in een oase van groen tijdens het fietsen in Denemarken. In de mooiste stukjes natuur, omgeven door 50 tinten groen, kom je weer helemaal tot rust.

6. Volop bezienswaardigheden

In Denemarken vind je naast rust en natuur óók volop cultuur en historie. Zo kent het schiereiland Funen bijvoorbeeld veel historische stadjes en pittoreske vissersdorpjes. Het eiland Seeland wordt daarentegen gekenmerkt door de vele kastelen. En Kopenhagen, de belangrijkste stad op dit eiland, barst uit zijn voegen van de bezienswaardigheden en musea. En wist je dat de toffe en bruisende stad Aarhus, in Jutland, een paar jaar geleden is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa?

7. Voor alle fietsniveaus

Of je nu een sportieve of een rereatieve fietser (trekking/hybride of e-bike) bent; Denemarken biedt voor ieder wat wils. Het land kent vlakke wegen, maar ook glooiende landschappen . Dat, in combinatie met het uitstekende fietsnetwerk, maakt het een ideaal fietsland voor iedereen.

fietsen in denemarken

8. Hygge

Het échte typische hygge-gevoel van gezelligheid en knusheid zul je nergens méér vinden dan in Denemarken. Hygge is volledig verweven in het dna van de Denen en vind je in de vele knusse cafétjes maar ook in de kleurrijke natuur. Is hygge misschien hét geheim van een van de meest gelukkige landen ter wereld?

9. Tour de France

Hoe tof: de Tour de France start in 2021 in Denemarken! Dat betekent, naast schitterende routes voor de renners natuurlijk, ook voor jou goed nieuws. Achter de schermen wordt in Denemarken namelijk hard gewerkt om nóg meer faciliteiten voor fietsers te realiseren. En daar kun jij, tijdens het fietsen in Denemarken, mooi van profiteren.

10. Weer en klimaat

Denemarken kent een gematigd zeeklimaat, met niet al te warme zomers en vrij milde winters. Het Scandinavische land kent in de winters misschien iets lagere temperaturen, maar in de zomermaanden is het een stuk zonniger dan in Nederland. Omgeven door zeeën is Denemarken vrij gevoelig voor wind. Handig om te weten: er waait vaak een westenwind. Probeer je fietstocht dus zo uit te stippelen dat je eindigt met de wind in de rug!

Heb je onze fietsvakanties in Denemarken al gezien?

Lees ook andere blogs

Share:

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte en ontvang reisinspiratie in je mailbox!
We beschermen je privacy.