fietsroutes denemarken

De mooiste fietsroutes van Denemarken

Fietsroutes Denemarken

Denk je aan Denemarken, dan denk je aan oneindige kustlijnen, glooiende landschappen, groene bossen, eeuwenoude hunebedden en heel veel water. Dat, in combinatie met zo’n 12.000 km aan fietsroutes, maakt Denemarken een fantastische bestemming voor een fietsvakantie. Maar zie je nu met zo veel fietsroutes door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, we’ve got your back. Wij maakten een handig overzichtje van de mooiste (nationale) fietsroutes van Denemarken!

Deense Noordzeeroute | Vestkystruten N1 | 560 km

De volledige Noordzeeroute heeft een lengte van 6666 km en gaat van Schotland via Engeland, België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden naar Noorwegen. Is dit voor jou iets te veel van het goede? Ook alleen het Deense deel van de route, die samenvalt met de Vestkystruten (Westkustroute), van het zuidelijke Rudbøl naar het noordelijke Skågen, is absoluut de moeite waard. Je fietst bijna de hele route langs de de westkust en wordt onderweg dus royaal getrakteerd op de mooiste zeegezichten terwijl je, met de wind in je haren, langs ruige kliffen, glooiende duingebieden, groene velden en oude vuurtorens fietst. Met een beetje geluk spot je onderweg zelfs zeehonden!

fietsroutes denemarken

Heerwegsroute | Hærvejsruten N3 | 450 km

De Heerwegsroute, of Hærvejsruten, is een nationale, historische wandel- en fietsroute die, van Padborg naar Frederikshavn, van zuid naar noord, dwars door Denemarken gaat. Vroeger was dit een belangrijke route voor pelgrims, veedrijvers en koop- en ambachtslieden, vandaag de dag is het de beste manier om het binnenland van Denemarken te leren kennen. Fiets over door gletsjers gevormde heuvels, langs historische bezienswaardigheden, door schitterende natuurgebieden en langs pittoreske dorpjes.

Oostkustroute | Østkystruten N5 | 650 km

Kun je geen genoeg krijgen van die schitterende Deense fjorden? Dan is de Østkystruten jou op het lijf geschreven. Deze route neemt je namelijk mee door verschillende historische fjordsteden langs de Oostzeekust. De route loopt van Sønderborg in Zuid-Denemarken naar Hulsig in het noorden van Denemarken. Langs de oostkust is de route op bepaalde stukken aanzienlijk heuvelachtiger dan aan de westkust. Dat betekent dus wat meer klimwerk, maar óók adembenemende uitzichten over land en zee. En ook aan cultuur geen gebrek bij deze fietsroute in Denemarken, want onderweg doe je volop toffe steden aan als Aarhus, Frederikshavn en Horsens.

Oostzeeroute | Østersøruten N8 | 820 km

De Oostzeeroute (ook wel de Baltic Sea Route) is sinds enkele jaren de langste nationale fietsroute van Denemarken rijk is en volgt grotendeels de kustlijn van de Oostzee. De route heeft de vorm van een acht en brengt je dwars door de mooiste gebieden van Denemarken. Van Zuid-Jutland waar je tussen de bossen en fjorden fietst, tot het schitterende schiereiland Funen dat met (door veerboten verbonden) ruim 100 kleine eilanden en goede fietspaden een waar fietsparadijs is. En van Zuid-Seeland waar je langs de oudste kastelen komt tot Møns spectaculaire kliffen en witte krijtrotsen. Niet voor niets was dit de fietsroute van het jaar 2019!

oostzeeroute fietsen fietsroutes denemarken

Limfjordroute | Limfjordsruten N12 | 610 km

De Limfjord is een binnenzee in de kop van Jutland en ligt in het grootste fjordengebied van Denemarken. De rijke variatie aan landschappen maakt het een schitterende omgeving om doorheen te fietsen. Hier vind je talloze eilandjes, uitgestrekte stranden en duinen, steile rotsen, groene heuvels, oude bossen en vooral heel veel rust. De Limfjordroute neemt je helemaal mee om de Limfjord en laat je genieten van de mooiste stukjes natuur die Denemarken te bieden heeft. Leuk weetje: al in de Vikingtijd speelde de Limfjord een belangrijke rol als vaarwater voor kleine schepen. Hoe bijzonder om hier, ruim 1000 jaar later, doorheen te kunnen fietsen?!

Grensroute | Grænseruten | 130 km

De Grænseruten volgt de grens tussen Noord-Duitsland en Zuid-Denemarken en gaat van de Noordzee naar de Oostzee. De route loopt zigzaggend van west naar oost op het Deense schiereiland Jutland. Jutland is bij uitstek geschikt om te ontdekken per fiets: afwisselende natuur, prachtige landschappen, overblijfselen uit de Vikingtijd en licht glooiende heuvels die wél voor de mooiste panorama’s zorgen maar geen zwaar klimwerk vereisen. Ideaal voor fietsers zonder al De route eindigt in de haven van Flensburg.

fietsroutes denemarken

Fjordenpad | Fjordstien | 275 km

Het Fjordstien (letterlijk: fjordenpad) is een route langs het Roskildefjord en het Isefjord die je fietsend, wandelend of zelfs met een kayak kunt afleggen. De route start en eindigt in Roskilde, een van de oudste steden van Denemarken, en loopt in het noordwesten van het eiland Seeland helemaal rondom de twee fjorden over voornamelijk autovrije vlakke wegen. Je vindt hier alles wat je van een fjordenroute mag verwachten en méér: mooie zeegezichten, eilandjes vol vogels, historische graven uit het stenen tijdperk, heuvels met uitzichten over baaien, oneindige kustlijnen en natuurlijk die heerlijke gezonde zeelucht!

Wil je meer informatie over de fietsroutes van Denemarken of heb je andere wensen? Veel van onze reizen bieden wij ook op maat aan. Hiervoor kun je contact met ons opnemen.

Lees ook andere blogs

Share:

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte en ontvang reisinspiratie in je mailbox!
We beschermen je privacy.