fietsbestemming

Op fietsvakantie: hoe kies je de juiste fietsbestemming?

Kies de juiste fietsbestemming

Ga je voor het eerst op fietsvakantie? Dan gaat er een wereld voor je open! Fietsvakanties zijn er in alle soorten en maten – de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar hoe begin je met zoeken? En hoe kies je nu een fietsbestemming die écht bij jou past? Geen zorgen, we’ve got your back. Onderstaande vragen helpen je na te denken over wat je (niet) wil en zullen je zoekgebied steeds verder verkleinen. Zo wordt het vinden van de juiste bestemming een eitje!

1. Auto, trein of vliegtuig?

Hoe wil je op fietsvakantie? Met de auto kan je eigen fiets makkelijk mee, met het vliegtuig kom je verder en de trein is de meest duurzaame (en avontuurlijkste) optie. Goed om over na te denken; ieder vervoersmiddel heeft voor- en nadelen. Bij Viva Velo stimuleren we duurzaam reizen en bieden we steeds meer bestemmingen aan die ook per trein bereikbaar zijn. En wist je dat wij de CO2-uitstoot van iedere auto- en vliegreis compenseren met een bijdrage aan Trees for All?

fietsbestemming

2. Kort of lang?

Hoeveel dagen wil je, zonder de reisdagen, daadwerkelijk gaan fietsen? Ga jij een kort en intensief weekend de strijd aan met pittige kuitenbijters of ga je liever twee weken relaxed genieten van de mooiste routes? Bij Viva Velo vind je fietsvakanties van 3 dagen tot 14 dagen (en alles daar tussenin). Veel reizen zijn daarnaast ook op maat te maken en uit te breiden of in te korten.

3. Met of zonder bagagevervoer?

Stiekem zijn het nog best veel spullen die je mee moet nemen tijdens een fietsvakantie. Weet je niet goed hoe (en of) je al je spullen mee gaat krijgen op je fiets? Geen zorgen! Bij Viva Velo zijn de meeste reizen ook inclusief bagagevervoer te boeken. Dan worden je spullen iedere dag, met een speciaal transport, veilig naar je volgende bestemming gebracht.

4. Eigen fietsen of huurfietsen?

Neem je je eigen fietsen mee, dan zijn de mogelijkheden soms iets meer beperkt. Je hebt immers meer bagage, bent minder flexibel en kunt ook niet altijd zomaar met het vliegtuig. Bij Viva Velo zijn daarom op alle fietsbestemmingen fietsen te huren. Wij werken alleen samen met betrouwbare partijen waardoor je zeker bent van een uitstekende racefiets, e-bike, hybride- of trekkingfiets. Overigens kun je, mocht je dat toch graag willen, bij al onze reizen ook gewoon je eigen fiets meenemen.

fietsbestemming

5. Natuur of cultuur?

Wil je op fietsvakantie voornamelijk genieten van afwisselende landschappen en schitterende tochten dwars door de natuur? Of wil je juist cultuur snuiven in bruisende steden, historische dorpjes en inspirerende musea bezoeken? Goed om vooraf over na te denken. Kun je niet kiezen en zou je het allebei graag willen? Tijdens onze fietsvakanties in Zuid-Italië, Zweedse meren en kastelen en Kopenhagen ga je voor een ideale combinatie van natuur én cultuur!

6. Recreatieve fietser of wielerfanaat?

Niet alleen de fietsbestemming moet goed bij je passen, ook het niveau van de fietsvakantie is van belang. Voor een wielergek die hunkert naar pittige beklimmingen zal de ideale fietsvakantie er anders uitzien dan voor de gemiddelde recreatieve fietser bijvoorbeeld. Check dus voor het kiezen van een fietsbestemming altijd het niveau van een reis en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het niveau zegt veel over de lengte, hoogtemeters, stijgingspercentages en eventuele technische aspecten.

7. Warm of koud?

Kunnen de temperaturen jou niet hoog genoeg zijn? Dan kun je het beste een fietsvakantie zoeken in Zuid-Europa, zoals Griekenland of Italië. Deze fietsbestemmingen zijn, vanwege de hogere temperaturen, ook erg geschikt voor het voor- of najaar. In landen die wat noordelijker liggen, zoals Denemarken en Zweden, zijn de temperaturen in de zomers vaak vergelijkbaar met Nederland.

We hopen dat deze vragen je wat meer inzicht hebben gegeven in alle mogelijkheden en je hebben geholpen bij het zoeken naar jouw ideale fietsbestemming.

Lees ook andere blogs

fietsniveaus

Hoe fit moet je zijn voor een fietsvakantie? Alle fietsniveaus op een rijtje

Alle fietsniveau’s op een rijtje

Ga je op fietsvakantie, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Dat begint al vóór het boeken van je reis, want welk niveau fietsvakantie past het best bij jouw wensen? Bij Viva Velo hanteren we vijf fietsniveaus die de zwaarte van een fietsvakantie aangeven. Welk niveau waarvoor staat, check je hieronder.

Niveau 1 fietsniveau

Gemiddelde dagafstand: 25 – 55 km
Aantal hoogtemeters per dag: tot 150 m
Trekking/hybride & e-bike

Alle routes binnen niveau 1 zijn maximaal 55 km per dag (maar vaak korter). Er wordt over overwegend vlak, en soms licht glooiend, terrein gefietst. Niveau 1 is ons lichtste niveau en is geschikt voor iedereen met een lage tot gemiddelde conditie.

Niveau 2

Gemiddelde dagafstand: 50 – 75 km
Aantal hoogtemeters per dag: tot 500 m
Trekking/hybride & e-bike

Alle routes binnen niveau 2 zijn maximaal 75 km per dag. Er wordt over vlak en licht glooiend terrein gefietst. Niveau 2 is geschikt voor iedereen met een gemiddelde conditie.

fietsniveaus

Niveau 3

Gemiddelde dagafstand: 50 – 75 km
Aantal hoogtemeters per dag: tot 1500 m
Trekking/hybride, e-bike & racefiets

Alle routes binnen niveau 3 zijn maximaal 75 km per dag. Er wordt over vlak en licht heuvelachtig terrein gefietst. Het verschil met niveau 2 is dat onze fietsvakanties binnen niveau 3 over het algemeen iets langer duren en dus ook een grotere totale afstand kennen. Daarnaast heeft niveau 3 meer hoogtemeters. Niveau 3 is geschikt voor iedereen met een gemiddelde tot goede conditie.

Niveau 4

Gemiddelde dagafstand: 70 – 100 km
Aantal hoogtemeters per dag: tot 2500 m
Racefiets

De routes binnen niveau 4 zijn maximaal 100 km per dag en gaan door middel- of hooggebergte. Er wordt veel geklommen; de hoogtemeters per dag kunnen oplopen tot 2500 m. Het verschil met niveau 5 is dat niveau 4 iets minder lange dagafstanden kent en geen fietsdagen met meer dan 2500 hoogtemeters kent. Niveau 4 is geschikt voor getrainde wielrenners die ervaring hebben met fietsen in de bergen.

fietsniveaus

Niveau 5

Gemiddelde dagafstand: 75 – 150 km
Aantal hoogtemeters: tot 3500 m
Racefiets

De routes binnen niveau 5 zijn maximaal 150 km per dag en gaan veelal door het hooggebergte. Er wordt veel geklommen, waarbij de hoogtemeters per dag kunnen oplopen tot 3500 m. Niveau 5 is ons zwaarste niveau en geschikt voor goed getrainde wielrenners die ervaring hebben met fietsen in de bergen.

Lees ook andere blogs

voordelen van een fietsvakantie

11 voordelen van een fietsvakantie

Voordelen van een fietsvakantie

Steeds meer mensen, jong en oud, kiezen voor een fietsvakantie en dat is niet voor niets. Een vakantie mét fiets heeft veel voordelen. Je ziet veel, je komt op plekken waar je anders niet zou komen en je bent lekker in beweging in de gezonde buitenlucht. Maar er is meer. Benieuwd of het ook iets voor jou is? Wij zetten de 11 grootste voordelen van een fietsvakantie op een rijtje!

1. Je ziet veel meer

Waar je ook heen gaat, op de fiets zie je zo veel meer dan bij de gemiddelde vakantie. Je legt binnen een stad moeiteloos grotere afstanden af dan te voet of ondergronds, bent niet afhankelijk van oninspirerende bus- of treinroutes en doorkruist eenvoudig gebieden die niet (of minder) toegankelijk zijn met de auto. Ga bijvoorbeeld eilandhoppen in Griekenland, waarbij je in zes of tien dagen de eilanden Korfoe, Lefkas, Kefalonia én het vasteland van Griekenland aandoet!

voordelen van een fietsvakantie

2. Je ontdekt geheime plekjes en verborgen parels

Met de fiets kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Je bent flexibel, hoeft nooit te wachten op een bus en kunt toch grote afstanden afleggen. Je hoeft je dus niet te beperken tot de lokale bezienswaardigheden die iedereen al bezoekt, maar kunt juist buiten de gebaande paden treden. Als dat geen voordelen van een fietsvakantie zijn! Wist je bijvoorbeeld dat Stockholm gebouwd is op 14 eilanden? Vanwege de afstanden zijn deze (met bruggen verbonden) eilanden bij uitstek geschikt om te verkennen per fiets! Veel natuurgebieden of nationale parken zijn bovendien niet met de auto toegankelijk, maar wél met je fiets.

3. Je mag iedere dag opnieuw op avontuur

Vanaf het moment dat je ’s ochtends op je fiets stapt begint het avontuur – en dat iedere dag opnieuw. Omdat je veelal van A naar B fietst, fiets je iedere dag door nieuwe gebieden naar nieuwe bestemmingen. Je ziet en beleeft zo veel meer op de fiets! Boek je bovendien je fietsvakantie bij een reisorganisatie als Viva Velo, dan kun je er zeker van zijn dat je mooie en gevarieerde routes fietst, overnacht in goede, fietsvriendelijke accommodaties en dat zelfs, als je dat wil, je bagage iedere dag vervoerd wordt. Handig!

4. Je bent in de gezonde buitenlucht

Met de zon op je gezicht en de wind door je haren is het 100% genieten op je fiets. Niets zo heerlijk als lekker veel buiten zijn tijdens je vakantie. Natuurlijk zul je ook best wel eens wind tegen hebben of een buitje tegenkomen onderweg, maar op alle weersomstandigheden valt goed te kleden. En ga je bijvoorbeeld fietsen langs de fjorden in Noorwegen of eilandhoppen in Denemarken, dan krijg je die gezonde, zilte zeelucht er gratis bij! Zeg nou zelf, dat echte buitengevoel, dat is toch onbetaalbaar?!

fietsroutes zweden

5. Je doet duurzaam

Fietsen is leuk, makkelijk én milieuvriendelijk. In steeds meer steden staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Denk bijvoorbeeld aan Stockholm, de tweede duurzaamste stad van de wereld volgens de Sustainable Cities Index, of Malmö; dankzij volop groene initiatieven een walhalla voor milieubewuste vakantiegangers. Steden met veel ruimte voor natuur én voor fietsers. Door tijdens je vakantie de fiets te pakken in plaats van de auto draag ook jij je steentje bij.

6. Je komt tot rust

Laat de drukte achter je en dompel je onder in een oase van groen. In de mooiste stukjes natuur, omgeven door 50 tinten groen, kom je weer helemaal tot rust. Dubbel genieten en ultiem onthaasten noemen wij dat. Geniet van de schoonheid van het uitgestrekte Zweedse landschap of van de relaxte en mediterraanse sfeer in Zuid-Italië.

7. Je bent in beweging

Ben jij van de actieve vakanties en trek je graag eropuit? Dan ga je een fietsvakantie heerlijk vinden. Je bent de hele dag lekker in beweging, kunt fijn je eigen plan trekken, komt op de meest bijzondere plekken én bent heel de dag in de gezonde buitenlucht. Fietsen is bovendien hartstikke gezond. Misschien is dit wel een van de belangrijkste voordelen van een fietsvakantie. En zeg nou zelf, na zo’n dag fietsen smaakt die lokale lekkernij (Zweedse kanelbulle, Franse streekwijn of authentieke Italiaanse pizza) extra lekker, nietwaar?!

voordelen van een fietsvakantie

8. Je hebt geen zorgen

Kilometerslange files, vertragingen en drukte met het openbaar vervoer, onhandig gesjouw met koffers of meterslange rijen voor toeristische trekpleisters. Stiekem kan de gemiddelde vakantie behoorlijk stressvol zijn. Met een fietsvakantie heb je hier allemaal geen last van. Je stapt iedere dag onbezorgd op de fiets en bent van niemand afhankelijk. Het enige wat jij hoeft te doen is de route te volgen en te genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt. Onthaasten en ontspannen, heerlijk!

9. Je leert een land écht kennen

Of je nu langs panoramische kustlijnen in Italië fietst, charmante dorpjes in de Franse Ardèche doorkruist of de mooiste Zweedse meren en kastelen aandoet; op de fiets maak je pas écht kennis met een land en haar cultuur. Volg historische landweggetjes, passeer pittoreske dorpjes, pauzeer onderweg bij een lokaal adresje voor een plaatselijke lekkernij en maak een praatje met de locals.

10. Je bent flexibel

Ga je op fietsvakantie, dan ben je flexibel en kun je gaan en staan waar je wil. Ook als je een bepaalde route volgt, kun je je eigen plan trekken. Vertrek wanneer je wil, pauzeer waar je wil en maak zelfs een extra lusje als je dat wil. En ideaal: ook andere activiteiten, zoals wandelen of wateractiviteiten, zijn vaak prima te doen tijdens je fietsvakantie.

11. Voor iedereen

Ben je een geoefende wielrenner? Trek je graag eropuit met een e-bike? Of ben jij meer van de trekking/hybride-fiets? Het leuke aan een fietsvakantie is is dat het voor iedereen met een gemiddelde conditie geschikt is. Natuurlijk moet je bij het boeken wel even rekening houden met het niveau en de afstand van een route, maar veel bestemmingen zijn voor iedereen geschikt. Bij een reisorganisatie als Viva Velo zijn veel routes zelfs op maat te maken. Ontdek zelf de voordelen van een fietsvakantie!

Lees ook andere blogs