voordelen van een fietsvakantie

11 voordelen van een fietsvakantie

Voordelen van een fietsvakantie

Steeds meer mensen, jong en oud, kiezen voor een fietsvakantie en dat is niet voor niets. Een vakantie mét fiets heeft veel voordelen. Je ziet veel, je komt op plekken waar je anders niet zou komen en je bent lekker in beweging in de gezonde buitenlucht. Maar er is meer. Benieuwd of het ook iets voor jou is? Wij zetten de 11 grootste voordelen van een fietsvakantie op een rijtje!

1. Je ziet veel meer

Waar je ook heen gaat, op de fiets zie je zo veel meer dan bij de gemiddelde vakantie. Je legt binnen een stad moeiteloos grotere afstanden af dan te voet of ondergronds, bent niet afhankelijk van oninspirerende bus- of treinroutes en doorkruist eenvoudig gebieden die niet (of minder) toegankelijk zijn met de auto. Ga bijvoorbeeld eilandhoppen in Griekenland, waarbij je in zes of tien dagen de eilanden Korfoe, Lefkas, Kefalonia én het vasteland van Griekenland aandoet!

voordelen van een fietsvakantie

2. Je ontdekt geheime plekjes en verborgen parels

Met de fiets kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Je bent flexibel, hoeft nooit te wachten op een bus en kunt toch grote afstanden afleggen. Je hoeft je dus niet te beperken tot de lokale bezienswaardigheden die iedereen al bezoekt, maar kunt juist buiten de gebaande paden treden. Als dat geen voordelen van een fietsvakantie zijn! Wist je bijvoorbeeld dat Stockholm gebouwd is op 14 eilanden? Vanwege de afstanden zijn deze (met bruggen verbonden) eilanden bij uitstek geschikt om te verkennen per fiets! Veel natuurgebieden of nationale parken zijn bovendien niet met de auto toegankelijk, maar wél met je fiets.

3. Je mag iedere dag opnieuw op avontuur

Vanaf het moment dat je ’s ochtends op je fiets stapt begint het avontuur – en dat iedere dag opnieuw. Omdat je veelal van A naar B fietst, fiets je iedere dag door nieuwe gebieden naar nieuwe bestemmingen. Je ziet en beleeft zo veel meer op de fiets! Boek je bovendien je fietsvakantie bij een reisorganisatie als Viva Velo, dan kun je er zeker van zijn dat je mooie en gevarieerde routes fietst, overnacht in goede, fietsvriendelijke accommodaties en dat zelfs, als je dat wil, je bagage iedere dag vervoerd wordt. Handig!

4. Je bent in de gezonde buitenlucht

Met de zon op je gezicht en de wind door je haren is het 100% genieten op je fiets. Niets zo heerlijk als lekker veel buiten zijn tijdens je vakantie. Natuurlijk zul je ook best wel eens wind tegen hebben of een buitje tegenkomen onderweg, maar op alle weersomstandigheden valt goed te kleden. En ga je bijvoorbeeld fietsen langs de fjorden in Noorwegen of eilandhoppen in Denemarken, dan krijg je die gezonde, zilte zeelucht er gratis bij! Zeg nou zelf, dat echte buitengevoel, dat is toch onbetaalbaar?!

fietsroutes zweden

5. Je doet duurzaam

Fietsen is leuk, makkelijk én milieuvriendelijk. In steeds meer steden staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Denk bijvoorbeeld aan Stockholm, de tweede duurzaamste stad van de wereld volgens de Sustainable Cities Index, of Malmö; dankzij volop groene initiatieven een walhalla voor milieubewuste vakantiegangers. Steden met veel ruimte voor natuur én voor fietsers. Door tijdens je vakantie de fiets te pakken in plaats van de auto draag ook jij je steentje bij.

6. Je komt tot rust

Laat de drukte achter je en dompel je onder in een oase van groen. In de mooiste stukjes natuur, omgeven door 50 tinten groen, kom je weer helemaal tot rust. Dubbel genieten en ultiem onthaasten noemen wij dat. Geniet van de schoonheid van het uitgestrekte Zweedse landschap of van de relaxte en mediterraanse sfeer in Zuid-Italië.

7. Je bent in beweging

Ben jij van de actieve vakanties en trek je graag eropuit? Dan ga je een fietsvakantie heerlijk vinden. Je bent de hele dag lekker in beweging, kunt fijn je eigen plan trekken, komt op de meest bijzondere plekken én bent heel de dag in de gezonde buitenlucht. Fietsen is bovendien hartstikke gezond. Misschien is dit wel een van de belangrijkste voordelen van een fietsvakantie. En zeg nou zelf, na zo’n dag fietsen smaakt die lokale lekkernij (Zweedse kanelbulle, Franse streekwijn of authentieke Italiaanse pizza) extra lekker, nietwaar?!

voordelen van een fietsvakantie

8. Je hebt geen zorgen

Kilometerslange files, vertragingen en drukte met het openbaar vervoer, onhandig gesjouw met koffers of meterslange rijen voor toeristische trekpleisters. Stiekem kan de gemiddelde vakantie behoorlijk stressvol zijn. Met een fietsvakantie heb je hier allemaal geen last van. Je stapt iedere dag onbezorgd op de fiets en bent van niemand afhankelijk. Het enige wat jij hoeft te doen is de route te volgen en te genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt. Onthaasten en ontspannen, heerlijk!

9. Je leert een land écht kennen

Of je nu langs panoramische kustlijnen in Italië fietst, charmante dorpjes in de Franse Ardèche doorkruist of de mooiste Zweedse meren en kastelen aandoet; op de fiets maak je pas écht kennis met een land en haar cultuur. Volg historische landweggetjes, passeer pittoreske dorpjes, pauzeer onderweg bij een lokaal adresje voor een plaatselijke lekkernij en maak een praatje met de locals.

10. Je bent flexibel

Ga je op fietsvakantie, dan ben je flexibel en kun je gaan en staan waar je wil. Ook als je een bepaalde route volgt, kun je je eigen plan trekken. Vertrek wanneer je wil, pauzeer waar je wil en maak zelfs een extra lusje als je dat wil. En ideaal: ook andere activiteiten, zoals wandelen of wateractiviteiten, zijn vaak prima te doen tijdens je fietsvakantie.

11. Voor iedereen

Ben je een geoefende wielrenner? Trek je graag eropuit met een e-bike? Of ben jij meer van de trekking/hybride-fiets? Het leuke aan een fietsvakantie is is dat het voor iedereen met een gemiddelde conditie geschikt is. Natuurlijk moet je bij het boeken wel even rekening houden met het niveau en de afstand van een route, maar veel bestemmingen zijn voor iedereen geschikt. Bij een reisorganisatie als Viva Velo zijn veel routes zelfs op maat te maken. Ontdek zelf de voordelen van een fietsvakantie!

Lees ook andere blogs